2018. január 30., kedd

Gyökerek - Írókörös feladat (2006)

1. Mesék

Nárcisz nevetve bújt el egy nagy mohos fa törzse mögé. Alig tudta elfojtani kuncogását, ahogy óvatosan kilesve a fatörzs mögül szemével Will-t kereste. Összevonta a szemöldökét. Nem látta sehol a fiút, pedig meg mert volna esküdni, hogy az előbb még nem sokkal mögötte jött… Kicsit jobban kihajolt, és fülelt is, hátha meghallja lépteit az avarban…
-Íiii! – sikított föl, mikor a valaki keményen oldalba bökte, és mérgesen fordult meg. Will ott állt mögötte, kétrét görnyedve a kacagástól.
- Ez nem ér! - Kiáltott fel. – Te csaltál!
- Csaltam? – Kérdezte a fiú, a kacagástól kicsordult könnyeit törölgetve. – Mégis miben csaltam kicsi Nárcisz?
- Hát… - kezdte a lány bizonytalanul – Csak csaltál és kész! Megint te vagy a hunyó!
Will felsóhajtott.
- Unom már a bújócskázást. Játszunk valami mást. - Felragyogott az arca – Keressünk tündéreket!
A lány elnézően mosolygott rá. Bár két évvel fiatalabb volt a fiúnál, büszkesége és akaratos jelleme miatt inkább idősebbnek érezte magát.
- Ugyan Willy, mindenki tudja, hogy nincsenek is tündérek! Csak a mesékben, amikkel a kisbabákat altatják esténként.
Will mérgesen nézett rá.
- Igenis vannak!! Rors már látott egyet!
- Ugyan, Rors nem lát tovább a kupája fenekénél, vagy ha mégis, akkor azt lát, amit látni akar. A mamám is ezt mondta.
- Én akkor is elmegyek keresni egyet. Maradj, ha akarsz. Nem mondom el senkinek, hogy azért nem jöttél velem, mert gyáva vagy.
Nárcisz arcocskája kipirult a haragtól, kis ökleit a csípőjére tette, ahogy a mama csinálta, mikor dühös volt.
- Én nem vagyok gyáva, Wilhelm Ontsee! És ha még egyszer annak nevezel, nagyon megbánod! - Összefonta a karjait, és arcán sértődött kifejezéssel még hozzátette:
- Veled megyek, de csak azért, mert tudom, hogy amúgy eltévednél. És különben is, veszélyes egyedül császkálni az erdőben.
Will csak mosolygott ezen, megigazította vállán a batyuját, és elindult az avarban az erdő belseje felé. Nárcisz tanácstalanul állt egyhelyben. Még soha nem járt ennél mélyebben az erdőben… A pataknál messzebb – ami néhány méternyire húzódott tőlük - sosem merészkedtek, nem is volt szabad. Eszébe jutottak a történetek, amiket a tűz mellett hallott a kiöregedett – és az apja szerint teljesen bolond – vadásztól, hogy a rengetegben mindenféle gonosz szándékú varázslények élnek, és az ember még hálát adhat az Isteneknek, ha csak egy farkassal vagy vaddisznóval találkozik. Nárcisz személy szerint egyikkel sem szeretett volna. Hirtelen nagyon egyedül érezte magát a susogó lombok között, a jól ismert erdő valahogy megtelt fenyegetéssel.
- Willy! Várj meg! – kiáltott, és a fiú után szaladt.


2. A Rengeteg

- Nagyon sötét van, Willy. -A lány hangja reszketős volt, és nem csak a félelemtől – amit sosem ismert volna be a fiú előtt – hanem a hűvös levegőtől is, ami az egyre sűrűsödő fák között fogadta őket. A lombok csaknem teljesen összeértek a fejük fölött, szűrten engedték át a napfényt, ami így szinte semmi meleget nem adott. Nárcisz már sajnálta, hogy buggyos ujjú ingecskéje fölé induláskor nem kanyarintott legalább egy kendőt vagy valamit. Dideregve ölelte át magát a karjaival.
- Persze hogy sötét van. – Válaszolta Will könnyedén. Ő vastag posztóingjében és bőrmellényében egyáltalán nem fázott. – Látod a fákat? Egészen összeérnek. Nem csodálatos?
Nárcisz nem tudott osztozni örömében. Legszívesebben futásnak eredt volna vissza a patak felé, - amin úgy egy órája keltek át, bár neki egy örökkévalóságnak tűnt – vissza a biztonságos és jól ismert erdőrészek felé.
- Will… Menjünk haza. Nincs itt semmi, és nemsokára sötétedik. És ma éjszaka van a Nagy Nyárünnep. Ugye nem akarod lekésni az esti lakomát? – Mikor látta, hogy a fiú szinte nem is figyel rá, mással próbálkozott.
- A papád nagyon dühös lesz! A felnőttek megtiltották, hogy egyedül az erdőbe menjünk… Gyerekeknek nem szabad, tudod… Veszélyes.
Will megfordult, arcán büszke kifejezéssel.
- Én már nem vagyok gyerek, Nani. A télen leszek 12 éves! Nemsokára már mehetek a férfiakkal vadászni. – Bíztatóan rámosolygott a lányra. És bátorítóan átkarolta a vállát – Ne félj. Nem lesz semmi baj, vigyázok rád. Még sok-sok óra van addig, míg besötétedik. Gyere.
Tovább baktattak a lombok között, Will elragadtatva szemlélte maga körül a sűrű erdőt, legszívesebben minden pókhálót, minden mókusrágta makkot egyenként vizsgált volna meg. Rajongott az erdőért, itt igazán elemében érezte magát, ellentétben népe babonás félelmével a rengetegtől. Még a felnőtt vadászok is csak ritkán, és mindig nagyobb csapatban jártak vadászni a mélyerdőbe, és előtte mindig kis farakásból, gyümölcsökből és mézborból álló engesztelő ajándékot helyeztek el az erdő szélén, hogy megbékítsék az isteneket, akik hitük szerint a rengeteget vigyázták. Az ajándék mindig elfogyott, de Will inkább hitt abban, hogy a környékbeli csavargók vagy az állatok fogyasztották el, mint holmi istenségek…
Nem sokkal később egy széles, patak mosta árok állta útjukat. Túl széles hogy átugorják, megkerülni pedig túl nagy időveszteség lett volna. Akármennyire is szerette az erdőt, Willy is vissza akart érni a faluba, mielőtt teljesen besötétedik. Szerencséjükre olyan tízméternyire egy hatalmas, ősöreg fa kidőlt törzse feküdt keresztbe az árkon, eszményi hidat szolgáltatva a két gyereknek. Csak mikor közelebb értek mérhették fel igazán, mennyire hatalmas is a fatörzs. Még a korához képes nyúlánk Will fölé is több lábnyira magasodott, a kis Nárcisz pedig szinte eltörpült mellette. A fiú arca ragyogott, és még Nani szemei is tágra nyíltak a csodálkozástól.
- Willy ez hatalmas! Még sosem láttam ekkora fát! Mégis hány éves lehet?
- Nem tudom Nan. De biztosan nagyon öreg. Talán több száz éves.
- És miért dőlt ki? Ez olyan szomorú. Több száz éve itt állhatott, és most halott. – A kislány szomorúan hajtotta le a fejét. Will rámosolygott.
- Ez az élet rendje, Nárcisz. Néha az öreg fáknak meg kell halniuk, hogy a fiatalabbak kihajthassanak. Gyere, másszunk fel rá, itt könnyen átjuthatunk.
A hatalmas gyökerekbe kapaszkodva valóban könnyedén feljutottak a fatörzsre és kényelmesen átsétáltak az árok túloldalára. Mintha csak az óriást akarnák másolni, a fák itt sokkal hatalmasabbak voltak, mint az erdő szélén, gigászi oszlopokként magasodtak föléjük, eltakarva a napfényt. A két gyerek nemsokára elvesztette az időérzékét, az erdő sötétjében nem tudták megállapítani, mennyi idő telt el azóta, hogy elindultak kalandos útjukra. Nárcisz egyre fáradtabb volt, lehorgasztott fejjel baktatott Will nyomában, de nem panaszkodott, nem akarta hogy a fiú gyávának vagy puhánynak tartsa, pedig már éhes is volt, és egyre jobban fázott.
Bár nem érezték az idő múlását, nyilvánvalóvá vált számukra, hogy odafenn, a lombok fölött gyorsan sötétedhet, mert megnyúltak az árnyak és a levegő is még jobban lehűlt. Nani már annyira didergett, hogy Will végül odaadta neki a mellényét. A lány ettől kicsit jobban érezte magát.

3. Gyökerek

- Gyere Nárcisz, másszuk meg azt a dombot, aztán tényleg elindulunk haza! - Kiáltott Will a néhány méterre mögötte lépdelő lánynak. Nekiindult a lejtőnek, meg-megcsúszva a nedves avaron. Kicsit lihegve ért fel a domb tetejére, de attól, amit látott elállt a lélegzete. Meg sem tudott mukkanni, mikor Nani levegőt kapkodva melléért. Az előttük elterülő látványtól a lánynak is tátva maradt a szája.
Óriási, még a nem is olyan rég hídul szolgáló fánál is hatalmasabb tölgyóriás állt a domb aljában, törzse olyan vastag volt, mint a kis vályogház, amiben Nárcisz és családja laktak, hatalmas, egy felnőtt testénél is vastagabb gyökerei a domb oldalába kapaszkodtak, akárha a fa, mint valami pók fel akart volna mászni rajta, otthagyva ősi helyét. A tölgy körül kis tisztás állt, füve méregzöldnek hatott a hanyatló napsugarak gyönge fényében. A két gyerek most láthatta csak igazán, milyen sok idő telt el az indulásuk óta, mert a nap már alacsonyan járt, utolsó sugarai világlottak ki a messzeségbe húzódó rengeteg fái fölött. De a figyelmüket nem az egyre sötétedő ég vonta magára, hanem a fa óriásgyökerei között megbúvó, sötéten ásító üreg. Megbabonázva meredtek rá, úgy érezték, ez az üreg az, ami elnyeli a tisztásról az összes fényt, magába gyűjti, hogy aztán éjfekete fellegként okádja ki magából.
Will lábai szinte öntudatlanul megindultak lefelé a domboldalon, a sötétlő lyuk felé. Nárcisz ijedten állt mögötte, félt, de ugyanakkor rajta is erőt vett valami különös kíváncsiság. A fiú után botorkált a süppedős avarban. Megálltak az üreg előtt, ami körül különös módon nem voltak levelek, csak körben a csupasz föld egyméternyi foltja. Éppen, mikor Will a puha nyári fűről átlépett erre a barna földsávra, odafent a fák fölött felizzott majd kihunyt az utolsó napsugár. Sötétség borult rájuk.
- W-willy, m-most már m-menjünk haza! – Könyörgött Nárcisz fogvacogva. Nagyon fázott. Úgy érezte, valamiként ebből az ásító fekete üregből árad ki a testet és szívet dermesztő hidegség, és ettől akár száz mellényke vagy prémkabátka sem tudná megvédeni…
De a fiú nem figyelt rá, kikerekedett szemmel, szinte megbabonázva lépdelt egyre közelebb a gyökerek között megbúvó lyukhoz. Az a különös érzése támadt, hogy ha kinyújtaná a kezét, megtapinthatná ezt a sötétséget, belemarkolhatna, és szütyőjébe tömhetne belőle egy darabot… Felemelte a karját.
Reccsenő hang hallatszott, mintha valahol kettéhasadt volna a föld, és a sötét üreg mélyén zöldes derengés jelent meg. Will hátrált pár lépést, de akárha varázslat alatt állna, nem volt képes elszakítani a tekintetét a méregszín fényről, ami egyre erősödött, zöld ragyogásba vonva a fiú gyerekesen kerek arcát.
Nárcisz felsikoltott a háta mögött.
A lidércfényből egy alak kezdett formát ölteni, mintha kavargó, zöld ködből állt volna, de egyre határozottabbak lettek a körvonalai. Magas volt, sokkal magasabb, mint bármely emberi lény, akit Will valaha látott, és karcsú akár a fiatal fűzfák. A fiú akár embernek is hihette volna, ha a karjai nem lettek volna lehetetlenül hosszúak, és ha a bőre nem tűnt volna ennyire földszerűnek… Mintha valóban földből gyúrták volna a testét, és a bőrt át meg átszabdaló repedések alól ugyanaz a zöld lidércfény szűrődött ki, ami a mögötte lévő üregben derengett, és ami a lény különös, óriási szemgödreit is megtöltötte. Will rettegett, minden idegszála azt sikoltotta hogy fusson, meneküljön, mert ez itt nem ember, ez a valami itt távol áll mindentől, amit valaha ismert… De képtelen volt akárcsak megmoccanni is. Dermedten bámulta a fölé magasodó alakot. A lény reccsenő hang kíséretében kitátotta a száját, s beszélni kezdett, de a hangok Will fejében szóltak, különös hangok, a szél tépáztak faágak és az egymáshoz csattanó sziklák hangjai… Recsegő, iszonytató beszéd, a fiú mégis értette a szavakat… Izmai elernyedtek, és felsóhajtott. Az alak kinyújtotta felé vékony karjait, és magához húzta a fiút, őt is beborítva zöldes derengéssel.
Nárcisz újra felsikoltott, lefoszlott róla a különös bénultság, sarkon fordult, és futni kezdett, négykézláb kapaszkodva felfelé a dombon, hátra sem nézve. Egyetlen gondolat dübörgött a fejében, menekülni, futni, szaladni egyre messzebb ettől az iszonyattól, ettől a szörnyű zöld fénytől és a valamitől, istenek, attól a borzasztó valamitől… Lélekszakadva futott keresztül az erdőn, az ágak megtépték patyolat ingjét, levelek akadtak mézsárga hajába, de ő kapkodó, karmos földszín kezeknek érezte őket, tapogatózó lidércfényű ujjaknak…
Nem tudta merre fut, és később arra sem emlékezett hogyan jutott át a hatalmas árkon... de valahogy elbotorkált az erdő széléig, halálosan kimerülve, és könnyektől vöröslő szemmel. Betámolygott a faluba, már sikoltani sem volt ereje. Karok nyúltak érte, és ő majdnem harcolni kezdett ellenük, de érezte, hogy puha karok, emberi karok… S hogy a nevén szólítják… kérdezgetik… Aztán semmi, csupán a sötétség.


4. Emlékezés

Nani anyóka - ahogy a falubeli gyermekek szólították mióta megőszült, és botra támaszkodva járt – felriadt a szunyókálásból. Megrázta a fejét, hogy elkergesse magától a lidércálom árnyait, de tudta, sosem szabadul annak a napnak az emlékétől. Pedig sok-sok év telt el azóta, ő pedig megöregedett, mégse eresztik őt az emlékek.
Willy… a kicsi Will.
Sosem találták meg. Beletelt néhány napba, mire Nárcisz annyira megnyugodott, hogy ha akadozva is, de el tudta mesélni, merre mentek, és hol hagyta ott Willy-t… De többet soha. Soha, senki nem tudta kiszedni belőle, mi történt azon az iszonyú estén. A vadászok keresték a fiút, s bár megtalálták a nagy tölgyfát, azt mondták, nincs ott semmiféle üreg. A gyökerek szorosan fonódnak egymásba, még egy kisegér is csak bajosan mászna be közéjük, nemhogy egy kisfiú. Maguk között úgy gondolták, Nárcisz félelmében hagyta ott Will-t, a fiú pedig vagy nem talált egyedül haza, vagy egy vadállat kaphatta el, talán egy farkas, vagy vaddisznó.
Csupán a bolond Rors bámulta komoly arccal a zokogó kislányt és emlékezett… emlékezett egy üregre, s egy vén tölgyre…

S a szemeiben ott tükröződött az egykor látott lidércfény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése